To know or not to know….

Dagelijks praten wij van fortop projects bv met klanten over het belang van energiemeten en dat er veel zaken zijn die de interne energievoorziening negatief kunnen beïnvloeden.

Een groot deel van deze zaken zouden de elektronische voedingen zijn die steeds meer worden toegepast in bijvoorbeeld laders van telefoons, laptops, PC’s  en verlichting. Met name als er veel van deze producten in een pand aanwezig zijn dan loopt de klant het risico dat de hoeveelheid harmonischen ernstige vormen aan gaat nemen.

Hierbij gaan we steeds uit van wat we lezen in vaktijdschriften en wat we tegen komen (meten) bij andere klanten. Maar hoe het echt zit en wat bepaalde producten echt aan stoorinvloeden en verbruik opleveren weten we niet.

En dat vonden wij best vreemd.

Daarom zijn we in week 13 begonnen met het opzetten van een testtafel voor simpele 230VAC apparaten. Want we hebben de best meetapparatuur, de beste software en de expertise in meten.

Als meetapparaat hebben we de Janitza UMG604E gekozen, deze heeft de volgende eigenschappen met betrekking tot de metingen:

Minimale aanspreekstroom: 0,001 A
Meetrange: 0,001 tot 8,5A RMS
Overlaststroom : 100A (maximaal 1 seconde)
Energie klasse: 0,5S

Bovenstaande geldt voor de meter zelf, hier zou de nauwkeurigheid van de stroomtrafo nog van af moeten.

Echter, omdat we slechts de huis-/tuin- en keukenapparatuur gaan bemeten is besloten dat we geen stroomtrafo toepassen. Dit betekent enerzijds dat er geen galvanische scheiding is tussen de meter en de aan te sluiten apparatuur, maar anderzijds dat we de volledige nauwkeurigheid van de energiemeter kunnen benutten en in staat zijn om zeer kleine (lek-)stromen correct te meten.

De meter is aangesloten op 3 stopcontacten die elke via 1 van de 4 de stroommeetingang van de UMG604E worden gevoed.

De meter is aangesloten op ons netwerk en het DCEM EMS leest continue de meetwaarden uit.

In de komende maanden zullen we diverse apparatuur aan testen onderwerpen en de resultaten hier gaan presenteren.

Leave a Reply